National Day Rally 2012 (Malay)

PM Lee Hsien Loong | 26 August 2012
 

Rapat Umum Hari Kebangsaan 2012

Saudara-saudari sekalian,

1.     Pertama sekali, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada anda semua! Rapat saya tahun ini lewat sedikit daripada biasa kerana Hari Raya. Anda semua mungkin masih ingat, tahun lalu, saya menyentuh tentang beberapa cabaran yang dihadapi masyarakat Melayu/Islam kita. Saya juga bercakap tentang projek Geylang Serai. Saya gembira projek ini berjalan lancar, dan diterima baik oleh masyarakat. Tidak lama lagi, kita akan adakan satu pertandingan bagi mereka bentuk bangunan Wisma Geylang Serai. Ambillah peluang ini untuk memberikan idea anda bagi menjayakan projek ini.

2.     Malam ini, saya ingin bercakap tentang hala tuju Singapura, negara yang kita semua sayangi, dan bagaimana masyarakat Melayu/Islam boleh maju bersama negara.

3.     Saya percaya, anda mahu anak dan cucu cicit anda terus hidup maju. Tapi sebelum itu, saya rasa, kita perlu huraikan masalah kita yang utama: adakah kita ada cukup anak untuk membina generasi akan datang? Jawapannya, kita semua sudah tahu. Kadar kesuburan kita memang sudah merosot. Orang Melayu dulu banyak anak, tapi sekarang kadarnya juga merosot. Bagaimanapun kita tidak hanya berpeluk tubuh. Pemerintah akan cuba sedaya upaya untuk menggalak pasangan-pasangan supaya berumah tangga dan mempunyai anak. Macam mana caranya, akan saya terangkan dalam ucapan Bahasa Inggeris nanti. Pendek kata, saya berharap dapat mendengar lebih banyak paluan kompang dan tangisan bayi daripada anda tidak lama lagi!

4.     Hakikatnya, saya percaya kita semua mahu Singapura kekal sebagai kediaman yang terbaik untuk keluarga kita. Kita mahu anak-anak dan cucu-cicit kita selesa tinggal di sini untuk mencapai impian masing-masing. Kita mahukan sebuah masyarakat penyayang dan prihatin; sebuah bandaraya yang terbuka dengan semangat Singapura yang teguh; sebuah masyarakat berbilang kaum yang hidup dalam harmoni.

5.     Untuk mencapai semua matlamat itu, kita harus terus amalkan dasar berbilang kaum dalam menghadapi isu-isu negara. Saya percaya anda semua tahu – menerusi televisyen, akhbar atau internet – bagaimana politik dan masyarakat di negara lain sering diuruskan mengikut landasan kaum. Bagi setiap isu, mereka lihat dan perjuangkan atas kepentingan kaum – mana kaum yang untung, dan mana yang rugi. Kita jangan sekali-kali biarkan ini berlaku di Singapura.

6.     Pada masa yang sama, marilah kita terus berusaha untuk meningkatkan pembangunan masyarakat Melayu/Islam kita, supaya kita dapat maju bersama sebagai satu bangsa. Memang tidak boleh disangkal lagi, anda sudah mencapai kemajuan besar sejak kita merdeka. Kini para belia anda, yang menjadi harapan bangsa, juga sedang menunjukkan prestasi yang baik. Lebih ramai kini mengikut jejak langkah pemimpin masyarakat yang berjaya, seperti mendiang Ridzwan Dzafir yang meninggal dunia tahun lalu. Pak Ridzwan menyumbang kepada Singapura dalam banyak bidang: di Mendaki, Muis, Majlis Penasihat Presiden, dan semasa kerjayanya dalam perkhidmatan awam. Seorang lagi Melayu cemerlang ialah pakar tembikar Iskandar Jalil, penerima anugerah Bintang Bakti Masyarakat (BBM) tahun ini. Hasil tangan beliau yang cantik-cantik, sering dijadikan cenderamata kepada pelawat dan kenamaan dari luar negeri.

7.     Baru-baru ini, saya hadir di majlis perayaan ulang tahun Jamiyah yang ke-80. Salah satu projek Jamiyah yang anda mungkin tahu ialah Rumah Tumpangan Kanak-Kanak Darul Ma’wa. Tapi, anda tahu tak? Kini ramai bekas penghuni Darul Ma’wa sudah berjaya, dan menyumbang kepada negara.

8.     Salah seorang daripada mereka ialah Sufian Anuar. Sufian bermain sebagai penyerang dalam skuad Lions XII. Pasukan beliau berjaya mendapat tempat kedua dalam Liga Super Malaysia musim ini dan saya harap mereka akan menjadi juara musim akan datang.

9.     Seorang lagi ialah Zulfadli Nazaluddin. Zulfadli merupakan penganalisis satelit di Singtel. Seorang lulusan politeknik, beliau kini melanjutkan pengajian untuk mendapat ijazahnya di NUS. Sufian dan Zulfadli sememangnya berdaya tahan dan bersemangat kental – orang-orang macam inilah, menjadi contoh kepada masyarakat.

10.     Ada juga belia yang berjaya walaupun mula-mula susah. Misalnya Muhammad Kamal Jauhari Zaini. Jauhari mengaku suka hisap rokok dan ponteng sekolah semasa remaja, dan sering kena rotan. Tetapi beliau kemudian berubah, mula bekerja keras dan akhirnya berjaya masuk NTU. TTFS (Skim Yuran Tuisyen Pengajian Tinggi) membiayai yuran pengajiannya di universiti. Jauhari juga rajin memberi tuisyen di Mendaki untuk mendapat duit kocek tambahan. Baru-baru ini, beliau lulus dengan ijazah Kepujian Kelas Pertama dan menerima Pingat Emas Lee Kuan Yew. Jadi sekarang Jauhari tak lagi kena rotan, tapi kena puji! Jauhari membuktikan kepada kita semua: kalau hendak, seribu daya; tak hendak, seribu dalih.

11.     Seorang lagi belia cemerlang ialah Adil Hakeem Mohamad Rafee. Lebih seminggu lalu, Adil muncul sebagai salah seorang daripada lima penerima Biasiswa Presiden yang berprestij. Adil seorang pemimpin pelajar di Raffles Institution. Beliau juga anggota pasukan Singapura yang menjadi juara dalam Kejohanan Debat Sekolah-Sekolah Dunia pada 2011. Walaupun masih bersekolah, Adil berkorban masa dan turun padang untuk mengendalikan program bagi kanak-kanak dan remaja.

12.     Semua kejayaan ini, terpampang depan mata kita. Ia membuktikan orang Melayu boleh melakukannya. Saya ucapkan syabas kepada anda semua.

13.     Sambil kita membimbing golongan yang berkebolehan, bantulah juga mereka yang susah. Dalam pada itu, galakkanlah yang sederhana supaya meningkatkan prestasi. Sekiranya anda boleh kekalkan kemajuan yang mantap tahun demi tahun, saya pasti masyarakat Melayu/Islam akan terus menjalani transformasi, dan meningkat ke tahap yang lebih tinggi. Itu yang kita semua inginkan.

14.     Jadi, apa lagi yang perlu kita lakukan sekarang? Saya percaya dan menyeru semua badan Melayu/Islam dan para aktivis supaya terus berganding bahu untuk menghuraikan isu-isu masyarakat secara harmoni dan bersepadu. Sebenarnya saya rasa gembira kerana ramai yang berbuat demikian melalui Forum Pemimpin Masyarakat (CLF). Anda harus kekalkan semangat gotong royong ini. Gunakanlah sumber dan bakat anda dengan sebaiknya supaya kita dapat hasilkan kemajuan yang lebih bermakna. Bak kata peribahasa, bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat.

15.     Pemerintah akan sokong usaha anda untuk meningkat maju, termasuk usaha mengekalkan budaya anda, tetapi anda harus manfaatkan sepenuhnya sokongan itu. Minggu depan, saya akan rasmikan pembukaan semula Taman Warisan Melayu. Pusat ini akan pamerkan kekayaan tradisi Melayu kita kepada generasi baru, kaum lain dan pelawat asing.

16.     Anda masyarakat Melayu/Islam adalah bahagian penting dalam masa depan kita. Anda berkongsi aspirasi dan kebimbangan warga Singapura yang lain. Seperti warga yang lain, anda juga mahukan kediaman lebih baik, penjagaan kesihatan yang kita mampui dan masa depan yang lebih cerah.

17.     Saya gembira dengan kemajuan anda. Anda yakin akan tempat anda di Singapura. Anda boleh memberi banyak sumbangan kepada ekonomi, masyarakat dan negara. Anda boleh memandang masa depan dengan yakin.

18.     Saudara, ayuh! Mari bekerja rapat dengan saya dan AP-AP Melayu/Islam saya, dengan para pemimpin masyarakat, untuk mencapai matlamat kita sebagai satu bangsa. Bersama-sama, masyarakat Melayu/Islam akan terus maju seiring dan sejalan dengan negara. Anda pasti mengambil tempat yang sewajarnya dalam pembangunan Singapura. Marilah kita berikan yang terbaik demi masyarakat dan negara kita yang tersayang ini. Marilah kita jayakan wawasan kita menuju sebuah Masyarakat Cemerlang dalam negara yang bersatu padu!

ENGLISH TRANSLATION OF PM'S NATIONAL DAY RALLY 2012 MALAY SPEECH

19.     First, I would like to wish all Muslims Selamat Hari Raya Aidilfitri! This year I am holding my Rally a little later than usual because of Hari Raya. Last year, I touched on some of the challenges for our Malay/Muslim community, and spoke about the Wisma Geylang Serai project. I am glad that the project is progressing smoothly, and being well received by the community. A design competition for the building will be called soon. Do take this opportunity to submit your ideas for the project.

20.     Tonight, I want to talk about where Singapore – the country that we all love – is heading, and how the community has progressed with Singapore.

21.     I am sure that you want your children and grandchildren to thrive. But before that, I feel that we must tackle our first problem: will we have enough children to form our next generation? You know the answer. Our birth rates are declining. Malays used to have many children, but now Malay birth rates are declining too. But we will not be passive. The government will do what it can to encourage couples to marry and have babies. I will explain more in my English speech. But in brief, I hope to hear more sounds of kompang celebrations and babies crying at birth from you soon!

22.     I believe all of us want Singapore to remain the best home for our families. We want our children and grandchildren to live well here and realise their dreams. We want a caring and compassionate society; an open city with a strong Singaporean spirit; and a multi-racial society, maintaining harmony between the ethnic groups.

23.     To achieve all these goals, we must continue our multi-racial approach to national challenges. You must know – through the television, newspapers or internet – how politics and society are often organised by race in other countries. Every issue is seen, and fought, in racial terms – which race gains, which loses. We should never let this happen in Singapore.

24.     At the same time, let us continue our efforts to uplift our Malay/Muslim community, so that we can progress together as one society. It is hard to imagine the great strides that you have made since Independence. Now your young people, our hope for the future, are doing well. More are now following the footsteps of successful community leaders like the late Ridzwan Dzafir who passed away last year. Pak Ridzwan contributed to Singapore in many fields: in Mendaki, MUIS and the Council of Presidential Advisers, and throughout his career in the civil service. Another outstanding Malay is potter Iskandar Jalil, who received the Public Service Star (BBM) this year. His beautiful handicrafts are often presented as gifts to tourists and distinguished visitors from overseas.

25.     Recently I attended Jamiyah’s 80th anniversary celebrations. One of Jamiyah’s projects that you may know about is Darul Ma’wa, a children’s shelter. But did you know that many Darul Ma’wa alumni have become successful, productive citizens?

26.     One of them is Sufian Anuar. Sufian is a striker on the Lions XII team. His team was second in the Malaysian Super League this season and I hope they will be champions next season.

27.     Another is Zulfadli Nazaluddin. Zulfadli is a Spacecraft Analyst at SingTel. He was a polytechnic graduate and is now obtaining his degree at NUS. Sufian and Zulfadli have shown resilience and resolve – such people are role models for the community.

28.     Other youths have overcome difficult beginnings to do well, for example Muhammad Kamal Jauhari Zaini. Jauhari smoked and played truant as a young student, and was often caned. But he turned over a new leaf, worked hard, and made it to NTU. TTFS (Tertiary Tuition FeeSubsidy) covered his university fees. Jauhari also gave tuition at Mendaki to earn extra pocket money. He recently graduated with First Class Honours and received the Lee Kuan Yew Gold Medal. So now Jauhari receives praises instead of canings! Jauhari shows us all that if there is a will, there is a way.

29.     Another outstanding young man is Adil Hakeem Mohamad Rafee. More than a week ago, Adil emerged as one of the five President’s Scholars. Adil was a student leader in Raffles Institution. He was also a member of the Singapore team that won the World Schools Debating Championship in 2011. Even as a student, Adil sacrificed time to enter the field and run educational programmes for children and teenagers.

30.     All these successes are before our eyes. They prove that you can do it. Well done all of you!

31.     Even as we nurture the capable ones, we should also help those in difficulty. At the same time, encourage others who are managing adequately to do better. If you can do this steadily year after year, I am confident that the community will transform itself and rise to the next level. That is our shared objective.

32.     So what more must we do now? I encourage all Malay/Muslim organisations and activists to continue working together to tackle community issues harmoniously and cohesively. In fact I am glad that many are doing this through the Community Leaders’ Forum (CLF). You should maintain the spirit of gotong royong. Make the most of your resources and talent so that you can achieve more meaningful progress. As the Malay saying goes: Unity is strength.

33.     The Government will back your efforts to progress, and to develop your culture, but you should make full use of this support. Next week, I will re-open the Malay Heritage Centre. The Centre will showcase our rich Malay traditions to our future generations, other races and foreign visitors.

34.     The Malay/Muslim community is an integral part of our future. You share the aspirations and concerns of other Singaporeans. Like other citizens, you too want better homes to live in, more affordable healthcare, and a brighter future.

35.     I am happy with your progress. You are confident of your place in Singapore. You have many contributions to make to our economy, society and nation. You can look to the future with confidence.

36.     Come, work with me and my Malay/Muslim MPs, and the community leaders, to achieve our common goals. Together, the Malay/Muslim community can continue to progress with the nation. You are sure to take your rightful place in Singapore’s development. Let us give our best for the community and the nation that we love. Let us realise our vision of a Community of Excellence in a united nation!

 

TOP