National Day Rally 2022 (Malay)

PM Lee Hsien Loong | 21 August 2022

PM Lee Hsien Loong delivered his National Day Rally speech on 21 August 2022 at the Institute of Technical Education (ITE) Headquarters. PM spoke in Malay and Chinese, followed by English.

 

For the English translation for the Malay speech, please scroll down or click here.

* * * * *

Rapat Umum Hari Kebangsaan 2022

Menjamin Masa Depan Kita

Saudara saudari sekalian. Selamat Hari Kebangsaan!

COVID-19

Selepas dua setengah tahun, saya gembira kerana usaha kita memerangi COVID-19 mencapai kemajuan yang baik.

Pada awal tahun ini, kita melonggarkan Langkah-langkah Pengurusan Selamat, beberapa hari sebelum Ramadan. Kelonggaran ini disambut baik masyarakat Melayu/Islam. Saya berpeluang mengunjungi Masjid Al-Muttaqin semasa Ramadan dan berjumpa dengan para sukarelawan. Mereka gembira kegiatan masjid, seperti sembahyang Tarawih dan Jumaat, dapat diadakan semula hampir seperti sebelum pandemik.

Begitu juga dengan ibadah haji. Tahun ini, lebih ramai jemaah Singapura kembali ke Makkah untuk tunaikan haji, melebihi jumlah asal yang ditawarkan.

Dan pastinya, kita tidak dapat melupakan kemeriahan suasana menjelang Hari Raya di bazar-bazar Ramadan. Saya sendiri, sekali lagi, sempat jalan-jalan di bazar Geylang Serai dan mengambil gambar-gambar ini. Para peniaga sibuk kerana jualan mereka sangat laris. Keluarga pula gembira berbelanja dan makan-makan. Tengok tu, sedap sekali! Semasa Hari Raya, masyarakat Melayu/Islam menyambutnya dengan penuh ceria bersama sanak saudara dan sahabat handai.

Semua ini dapat dicapai hasil usaha bersama rakyat Singapura, termasuk ramai anggota masyarakat Melayu/Islam yang memainkan peranan penting dalam perjuangan kita memerangi COVID-19.

Mereka merawat para pesakit, menguruskan kemudahan-kemudahan kuarantin, mengendalikan operasi ujian dan vaksinasi serta melindungi sempadan kita.

Misalnya, pegawai ICA Staf Sarjan Muhammad Rizwan Ismail. Semasa mula-mula pandemik meletus, penerbangan sulung yang membawa balik rakyat Singapura dari Wuhan mendarat di Lapangan Terbang Changi. Meskipun berdepan dengan keadaan tidak menentu dan kebimbangan terhadap virus baru ketika itu, Staf Sarjan Rizwan tanpa berlengah menawarkan diri untuk menjalankan pemeriksaan imigresen ke atas para penumpang.

Atau, Dr Norhisham Main dari Hospital Besar Ng Teng Fong, yang juga Presiden Persatuan Karyawan Penjagaan Kesihatan Islam. Sebagai seorang doktor, beliau merawat ramai pesakit, tidak kira COVID-19 atau bukan. Di luar masa bertugas, Dr Norhisham giat berkhidmat kepada masyarakat Melayu/Islam untuk menjelaskan tentang perkembangan COVID-19. Beliau berjaya melegakan keprihatinan dan kebimbangan mereka mengenai virus ini serta membantu masyarakat untuk menyokong langkah keselamatan kita.

Seorang lagi, Cik Nur Nazaria Baharudin, jururawat staf kanan di Institut Sains Neuro Nasional. Beliau dengan sukarela menawarkan diri untuk berkhidmat di barisan hadapan bukan sekali dua, tetapi tiga kali! Cik Nazaria membantu merawat ribuan pekerja hijrahan yang tinggal di dormitori dan di CCF@EXPO. Tugasnya sangat berat – waktu kerja yang panjang, lengkap memakai PPE. Namun bagi beliau, yang paling utama ialah memastikan para pesakitnya selamat.

Mereka ada di sini bersama kita – Staf Sarjan Rizwan, Dr Norhisham, dan Cik Nazaria.

Hakikatnya, terdapat banyak lagi contoh individu Melayu/Islam yang menyumbang dengan cara mereka tersendiri untuk memastikan keselamatan rakyat Singapura.

Masyarakat yang Teguh dan Berjaya

Sumbangan masyarakat Melayu/Islam semasa pandemik menjadi bukti kemajuan dan kejayaan kita sekalian, betapa kita bersepadu dalam masyarakat majmuk Singapura.

Masyarakat Melayu/Islam membuat sumbangan yang penuh dalam kejayaan ini. Setiap anda memainkan peranan masing-masing demi kebaikan bersama. Begitu juga rangkaian kukuh badan-badan masyarakat yang komited terhadap kemajuan orang Melayu.

Misalnya MENDAKI – yang tahun ini menyambut ulang tahun ke-40.

MENDAKI merupakan antara contoh terbaik dalam memaparkan semangat gotong-royong masyarakat. Ini dapat dilihat dalam bilangan individu cemerlang yang menyumbang kembali kepada masyarakat. Mereka turun padang demi membantu yang lain supaya dapat sama-sama berjaya. Saya juga gembira melihat MENDAKI secara berterusan menjalankan program-programnya walaupun di tengah-tengah pandemik.

Sejak ditubuhkan, MENDAKI telah membantu masyarakat Melayu/Islam memberi penekanan kepada pendidikan sebagai kunci kemajuan sosio-ekonomi. Bak kata pepatah, genggam bara api biar sampai jadi arang. Berkat kesungguhan ini, usaha-usaha MENDAKI telah berjaya membuahkan hasil yang ketara. Misalnya, Anugerah Cemerlang MENDAKI yang diberikan kepada siswazah sarjana muda dengan Kepujian Kelas Pertama. Sepanjang 10 tahun pertama MENDAKI, terdapat hanya segelintir penerima Anugerah ini. Tetapi sepanjang dekad yang lalu, jumlahnya meningkat kepada hampir 500 penerima. Syabas!

Prestasi akademik yang meningkat telah membantu mewujudkan pekerjaan lebih mantap dengan lebih ramai karyawan Melayu/Islam, pendapatan lebih tinggi, dan kehidupan lebih baik. Saya akan hadiri majlis meraikan ulang tahun MENDAKI pada Oktober ini, dan juga akan mengiktiraf kerja keras serta sumbangannya kepada masyarakat Melayu/Islam.

Kebanggaan dan keyakinan masyarakat tidak bergantung kepada kemajuan sosio-ekonomi semata-mata, tetapi juga kepada faktor budaya dan kerohanian. Selama bertahun-tahun, masyarakat Melayu/Islam telah membentuk identitinya yang unik sebagai orang Islam Singapura; yang hidup secara harmoni dalam masyarakat berbilang kaum dan agama kita.

Dalam meniti perjalanan ini, masyarakat Melayu/Islam mendapat manfaat daripada kepimpinan keagamaan yang teguh.

Bimbingan praktikal oleh MUIS dan asatizah kita membantu anda menyesuaikan kehidupan beragama anda dalam menghadapi keadaan yang sering berubah dan mencabar.

Baru-baru ini, semasa COVID-19, anda mengubah pengaturan solat Jumaat, serta menunda ibadah Haji dua tahun berturut-turut. Keputusan ini walaupun sukar, ternyata amat bijaksana: ia berjaya melindungi jemaah dan diterima baik.

Selepas tragedi serangan pengganas 11 September 2001, sekumpulan asatizah mapan bergabung untuk menubuhkan Kumpulan Pemulihan Keagamaan (RRG).

RRG bertungkus-lumus dalam memulihkan mereka yang tersasar daripada landasan agama, selain membimbing masyarakat tentang tafsiran dan amalan agama Islam yang sebenar. Mereka bukan sahaja melindungi masyarakat Islam daripada ideologi ekstremis, malah turut membantu mengekalkan keyakinan terhadap masyarakat berbilang kaum dan agama di negara kita.

Tahun depan, RRG berusia 20 tahun. Saya ingin merakamkan penghargaan kepada barisan asatizah dari satu generasi ke generasi seterusnya yang menyumbang kepada RRG. Khususnya, kepada dua pengerusi bersama, Ustaz Hasbi Hassan dan Ustaz Ali Mohamed. Mereka menunjukkan keteguhan, keberanian, dan komitmen yang tinggi dalam memimpin RRG.

Ustaz Ali akan bersara daripada jawatan pengerusi bersama RRG, pada akhir bulan ini. Kita gembira Ustaz Ali akan terus menyumbang pengalaman dan pengetahuannya sebagai Presiden Emeritus RRG. Selain RRG, Ustaz Ali juga menyandang banyak jawatan kepimpinan dalam masyarakat Melayu/Islam. Ini termasuk sebagai Pengerusi Masjid Khadijah selama 30 tahun, sehingga beliau mengundurkan diri baru-baru ini.

Ustaz Ali, selamat bersara. Atas sumbangan besar anda kepada masyarakat Melayu/Islam dan kepada Singapura, terima kasih!

Saudara saudari sekalian, sebagai sebuah masyarakat berbilang kaum, kita sering kali perlu menangani isu-isu sensitif. Kita mesti menanganinya dengan cara yang memelihara keharmonian kaum dan agama kita.

Ini memerlukan persefahaman antara semua kumpulan, dan kesediaan untuk bertolak ansur serta bekerjasama.

Hanya demikian, setiap kumpulan akan mempunyai ruang untuk mengekalkan amalan keagamaan dan budayanya, pada masa yang sama menjalin hubungan harmoni sesama kita.

Tahun lalu, saya mengumumkan bahawa jururawat hospital awam akan dibenarkan memakai tudung dengan pakaian seragam, jika mereka mahu.

Perkara ini dibincangkan bertahun-tahun lamanya. Ia melibatkan banyak perbincangan secara tertutup, dialog-dialog, persiapan, dan persefahaman semua pihak – bukan hanya dengan masyarakat Melayu/Islam. Saya gembira, akhirnya ia dapat dilaksanakan dengan lancar, dan diterima baik oleh semua pihak. Selepas setahun, ternyata pendekatan yang kita ambil, adalah sesuatu yang betul.

Pastinya, dari semasa ke semasa akan muncul isu-isu lain yang sensitif dan kita mesti menanganinya dengan cara yang sama.

Salah satu isu ini, yang anda mungkin sudah maklum, ialah Seksyen 377A. Pada asasnya, ia berbeza daripada isu tudung. Tetapi, ia juga hal yang perlu ditangani dengan teliti. Saya akan sentuh perkara ini dengan lebih lanjut dalam ucapan Bahasa Inggeris nanti.

Namun, biar saya beri jaminan di sini. Dalam menangani hal ini, Pemerintah akan terus mengekalkan keluarga sebagai asas pembentukan masyarakat. Kami tidak akan mengubah dasar-dasar berhubung keluarga dan perkahwinan. Kami juga akan terus mengekalkan norma-norma serta nilai-nilai sosial sedia ada dalam masyarakat kita.

Seksyen 377A adalah isu yang sangat sensitif dan boleh menimbulkan perbalahan. Kedua-dua penyokong dan penentang mempunyai pandangan yang keras. Tetapi kita tidak boleh membiarkan perkara ini memecahbelahkan kita, seperti yang berlaku di tempat-tempat lain. Biarlah kita menangani isu ini dengan berhati-hati, ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus, tepung jangan berserak. Setiap kumpulan mesti menerima bahawa ia tidak boleh dapat semua yang diinginkan kerana ia sesuatu yang mustahil. Dan kita mesti memelihara sifat saling menghormati dan mempercayai yang telah kita pupuk bertahun-tahun lamanya, serta kekal bersatu padu sebagai satu rakyat.

Maju Bersama

Dalam dunia yang kian tidak menentu dan semakin kompleks ini, daya tahan dan perpaduan masyarakat kita akan menjadi semakin genting.

Sebuah masyarakat Melayu/Islam yang teguh dan berdaya tahan, akan sekali gus membentuk sebuah Singapura yang lebih teguh dan lebih berdaya tahan.

Saya gembira kerana dekad demi dekad masyarakat Melayu/Islam Singapura semakin maju dari segi sosio-ekonomi, dapat mengukir identitinya yang tersendiri, penuh keyakinan, dan bersenyawa dengan masyarakat berbilang kaum di negara kita. Saya juga berbesar hati melihat masyarakat Melayu/Islam terus gigih memperbaiki diri demi mencapai aspirasi anda.

Pemerintah memberi sokongan padu kepada usaha membangunkan masyarakat Melayu/Islam, dan kami akan terus berbuat demikian.

Saudara saudari sekalian, mari kita perkukuh perpaduan erat ini dan atasi apa jua rintangan sebagai rakyat jati Singapura yang bersatu padu. Mari kita terus berganding bahu demi membangunkan Singapura dan mencipta masa depan yang lebih cerah untuk kita semua.

Terima kasih!

* * * * *

English Translation of National Day Rally 2022 Malay Speech

Securing Our Future

My fellow Singaporeans. Happy National Day!

COVID-19

After two and a half years, glad that our fight against COVID-19 is progressing well.

We eased Safe Management Measures (SMM) earlier this year, a few days before Ramadan. This was positively received by the Malay/Muslim community. I visited Al-Muttaqin Mosque during Ramadan and met with their volunteers. They were happy that mosque activities, such as Tarawih and Friday prayers can resume similar to pre-pandemic times.

Haj has also resumed. This year, more pilgrims than expected could go to Mecca, with the number more than what was originally offered.

And of course, not forgetting the festive mood at the Ramadan bazaars ahead of Hari Raya. I had the opportunity to visit the Geylang Serai bazaar once again, and took these pictures. Stallholders were enjoying brisk business. Families were also happily shopping and eating. During Hari Raya, the Malay/Muslim community also celebrated joyfully with family and friends.

All this was possible because of the collective efforts of Singaporeans, including the many Malay/Muslims at the front and centre in our fight against COVID-19.

They treated patients, managed quarantine facilities, ran testing and vaccination operations and protected our borders.

For example, ICA officer Staff Sergeant Muhammad Rizwan Ismail. At the start of the pandemic, the first flight bringing Singaporeans home from Wuhan landed at Changi Airport. Despite the uncertainties and fears surrounding the new virus at that time, Staff Sergeant Rizwan volunteered without hesitation to conduct immigration clearance for passengers.

Or Dr Norhisham Main from Ng Teng Fong General Hospital, who is also President of the Muslim Healthcare Professionals Association. As a doctor, he looked after a heavy load of patients, both COVID-19 and non-COVID-19. Outside the hospital, Dr Norhisham was regularly on the ground explaining the COVID-19 situation to the Malay/Muslim community. He helped to dispel their fears and concerns about the virus and garnered their support for our SMMs.

Another example, Ms Nur Nazaria Baharudin, a senior staff nurse at National Neuroscience Institute. She volunteered for deployment at the frontlines not once or twice, but three times! Ms Nazaria helped to care for thousands of migrant workers, at the dorms and at CCF@EXPO. It was tough work, with many long hours in full PPE. But for her, it was always about keeping her patients safe.

Staff Sergeant Rizwan, Dr Norhisham and Mdm Nazaria are here with us today.

There are many other examples of Malay/Muslim individuals all doing their bit to keep Singaporeans safe.

Masyarakat yang Teguh dan Berjaya

The contributions of the Malay/Muslim community during the pandemic are testament to our society’s progress and success, reflecting how integrated we all are in Singapore’s multi-racial multi-religious society.

The Malay/Muslim community has greatly contributed to this success. Each one of you did your part to contribute to the common good. Also many contributions from the strong network of community organisations committed to the development of the Malays.

Like MENDAKI – this year is its 40th anniversary.

They are a prime example of how the community comes together to help one another. This can be seen through the number of individuals who have done well, contributing back to the community. They committed time and energy to help others succeed like them. I am also happy that MENDAKI continued their programmes despite the pandemic.

Since its founding, MENDAKI has helped the Malay/Muslim community to focus on education as the key to socio-economic progress. Like the Malay proverb ‘ibarat genggam bara api biar sampai jadi arang’ (Meaning: When doing something, see it through to the end). The results of MENDAKI’s effort speak for themselves. For instance, the MENDAKI Excellence awards, given to those who attained degrees with First Class Honours. During the first 10 years of MENDAKI’s history, they presented only a handful of the awards. But over the last decade, the number of recipients has increased to close to 500. Well done!

Better academic performance has led to better jobs with more Malay/Muslims in professional roles, higher incomes, and having better lives. I look forward to joining MENDAKI’s 40th anniversary celebrations in October, and to acknowledge their good work and contributions to the Malay/Muslim community.

The success and self-confidence of a community depends not only on its socio-economic progress, but also intangible cultural and spiritual factors. Over the years, the Malay/Muslim community has developed its unique identity as Singaporean Muslims living harmoniously in our multi-racial, multi-religious society.

In this journey, the Malay/Muslim community has benefited from strong religious leadership.

Practical guidance by MUIS and our asatizah helped you to adapt your religious practices to our constantly changing and complex circumstances.

Most recently in the face of COVID-19, you adjusted the Friday prayer arrangements, and deferred the Haj two years in a row. The decision, although difficult, was clearly wise: it kept the pilgrims safe and was well received.

After the 9/11 terrorist attacks, a group of senior asatizah came together to form the Religious Rehabilitation Group (RRG).

The RRG worked unremittingly to rehabilitate those who had gone astray, and to guide the community on the correct interpretation and practice of Islam. They not only protected our Muslim community from extremist ideologies, but helped to maintain trust and confidence towards our multi-racial, multi-religious society.

Next year will be the RRG’s 20th anniversary. I would like to thank the generations of asatizah who have served on the RRG. Especially its co-chairmen Ustaz Hasbi Hassan and Ustaz Ali Mohamed who have shown strong leadership, courage, and commitment.

Ustaz Ali will be retiring as RRG co-chairman at the end of the month. We are glad that he will continue to contribute his experience and knowledge as RRG’s Emeritus President. Beyond RRG, Ustaz Ali also held many other leadership roles in the Malay/Muslim community. Including as Chairman of Khadijah Mosque for 30 years, until recently.

Ustaz Ali, wishing you a happy retirement. Thank you for your great contributions to the Malay/Muslim community and to Singapore!

My fellow Singaporeans, as a multi-racial society, we often need to deal with sensitive issues. We must deal with it in a manner that preserves our society’s racial and religious harmony.

This requires mutual understanding across all groups, and the willingness to give-and-take and work together.

Only then can every group have the space to maintain its religious and cultural practices, and get on harmoniously together.

Last year, I announced that we would allow nurses in public hospitals to wear tudung with their uniforms, if they wish to.

This decision was years in the making. It took a lot of quiet engagement, dialogue, preparation, and understanding from all parties – and not just the Malay/Muslim community. I am glad that we were eventually able to implement this smoothly, and that the move was well accepted by everyone. Indeed, looking back after a year, the approach we took is the right one.

Definitely, from time to time there will be other sensitive issues that we must address in the same manner.

One such issue, as you would know, is S377A. It is fundamentally different from the tudung issue. But it needs to be handled just as carefully. I will say more on this in my English speech.

But let me reassure everyone that in handling the issue, the Government will continue to uphold families as the basic building blocks of society. We will keep our policies on family and marriage unchanged, and maintain the prevailing norms and social values of our society.

S377A is a highly sensitive and contentious issue. There are strong views on both sides. But we must not allow it to divide us, like what has happened elsewhere. We must handle this carefully like how a Malay proverb describes it best – ‘ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus, tepung jangan berserak’ (Meaning: Complex matters need to be handled delicately with care to avoid undesirable consequences.). Every group must accept that it cannot get everything it wants, because that is simply not possible. And we must maintain the mutual respect and trust that we have painstakingly built up over the years, and stay united as one people.

Maju Bersama

In an increasingly uncertain and complex world, our society’s resilience and unity will be more important than ever.

A strong and resilient Malay/Muslim community also makes for a stronger and more resilient Singapore.

I am glad that over the decades, the Malay/Muslim community has progressed steadily on the socio-economic front, forged a distinctive and confident Singaporean Malay/Muslim identity, and integrated deeply into our multi-racial society. I am also heartened to see that the Malay/Muslim community continues to strive to do better to achieve your aspirations.

The Government supports the Malay/Muslim community in its efforts over the decades, and will continue to do so.

My fellow Singaporeans, let us further strengthen this unity and continue to ride out the challenges together as one united people. Let us work hand in hand to build a better Singapore and create a brighter future for all.

Thank you!

* * * * *

 

TOP