National Day Rally 2019 (Malay)

PM Lee Hsien Loong | 18 August 2019 | ITE College Central

PM Lee Hsien Loong delivered his National Day Rally speech on 18 August 2019 at the Institute of Technical Education College Central. PM spoke in Malay and Chinese, followed by English.

 

PM Lee Hsien Loong spoke in Malay and Chinese, followed by English. For the English translation and video with English dub, please scroll to the bottom of the page.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Rapat Umum Hari Kebangsaan 2019

Saudara saudari sekalian, Selamat Hari Kebangsaan!

Tahun ini, kita memperingati 200 Tahun Singapura. Saya gembira melihat banyak kumpulan masyarakat menganjurkan pelbagai aktiviti untuk mengimbas kembali kekayaan sejarah negara kita sepanjang beberapa abad. Sebagai contoh, April lalu, kumpulan Pentas Karyawan, Politeknik Republik mempersembahkan “Kurun Yang Hilang”, kisah tentang Kerajaan Singapura pada abad ke-14. Pada Oktober ini, akan datang, Taman Warisan Melayu juga akan mengadakan satu pesta dan pameran khas yang menceritakan kepelbagaian asal usul masyarakat Melayu.

Orang Melayu tiba secara beramai-ramai di Singapura sejak kedatangan Stamford Raffles. Mereka termasuklah Orang Laut, orang Melayu dari Johor dan Riau, orang Minang, Bugis, orang Jawa, Bawean, serta orang Arab dari Yaman dan sebahagian orang dari India.

Ini dia gambar sebuah keluarga Bawean pada awal abad ke-20 dengan pakaian tradisional mereka. Dikenali sebagai orang Boyan, mereka berasal dari Pulau Bawean di Jawa Timur. Orang Bawean sangat akrab dan dahulu, tinggal berkelompok di pondok-pondok, seperti di kawasan Rochor dan Tanjong Pagar. Kini, orang Bawean sudah sebati menjadi sebahagian daripada orang Melayu dan Singapura. Begitu juga dengan suku kaum lain.

PM with regional leaders

Pertalian budaya dan sejarah anda dengan negara-negara jiran kita membolehkan Singapura memahami dan menjalin hubungan baik dengan mereka. Pada masa yang sama, pengaruh anda ke atas masyarakat Singapura, membantu kita mencorak dengan jelas identiti nasional kita, sebagai sebuah negara berbilang kaum di Asia Tenggara. Sepanjang waktu itu, orang Melayu Singapura berjaya membina identiti yang tersendiri, berbeza daripada orang Melayu lain di rantau ini dan masyarakat Islam lain di dunia. Dari pertuturan sahaja, anda boleh kenal, ah, ini orang Melayu Singapura!

Identiti ini didorong beberapa nilai murni. Baru-baru ini, Menteri Masagos menyebutnya sebagai tiga K – Kewarganegaraan, Kemahiran dan Keperibadian. Malam ini, saya akan sentuh tentang dua K:

a. Kemahiran, iaitu kesedaran tentang peri pentingnya pendidikan bagi meningkatkan masyarakat Melayu; dan

b. Keperibadian, iaitu bagaimana Islam diamalkan dalam konteks masyarakat majmuk Singapura.

Pendidikan

Pertama, kemahiran atau pendidikan. Hasil daripada penekanan terhadap pendidikan, kemajuan orang Melayu semakin ketara. Generasi demi generasi, kita lihat kian ramai orang Melayu berkelayakan lebih tinggi, dengan pekerjaan yang lebih baik, serta mutu hidup yang lebih makmur dan bermakna. Bak kata peribahasa, sedikit-sedikit, lama-lama jadi bukit. Malah semakin menjadi gunung!

Banyak contoh yang boleh saya sebutkan. Misalnya, seperti dalam gambar tahun 2007 ini. Jadi kita semua nampak muda, ya! Penerima Anugerah Mendaki yang lulus dengan ijazah kepujian kelas pertama, hanya 7 orang sahaja. Tetapi, lihat gambar ini yang diambil tahun lalu pula. Jumlahnya lebih 70 orang! Jadi, dalam masa 10 tahun sahaja, jumlahnya melonjak naik 10 kali ganda! Syabas masyarakat Melayu!

Terbukti generasi muda Melayu cemerlang dan kini memegang peranan penting dalam masyarakat. Di kalangan mereka, ada yang merupakan penerima biasiswa seperti CE MUIS, Mufti dan timbalan masing-masing.

Dan tahun ini, seorang anak Melayu, Muhammad Dhafer Muhammad Faishal, dianugerahkan Biasiswa Presiden. Dhafer bukan sahaja cemerlang dari segi akademik, tetapi juga berjiwa masyarakat. Pada masa lapangnya, Dhafer melakukan kerja sukarela. Ini Dhafer ketika membantu adik-adik di Rumah Kanak-Kanak Pertapis dengan kerja sekolah mereka. Kepada Dhafer sekeluarga, termasuk bapanya, SPS Faishal Ibrahim, tahniah! Dan datuknya juga, ya.

Lebih ramai ibu bapa Melayu kini sedar perlunya menghantar anak-anak bagi pendidikan prasekolah kerana ia memberi mereka permulaan yang baik sebelum melangkah ke sekolah rendah. Dan semakin ramai ibu bapa Melayu bersama anak-anak mereka, menyertai program KMM, atau KelasMateMatika@CC anjuran M3. Akan tetapi, lebih baik lagi jika ibu bapa mula menghantar anak mereka bagi pendidikan prasekolah pada usia yang lebih awal, seperti 3 atau 4 tahun. Kami telah memperbaiki mutu pendidikan prasekolah dan memastikan kos kekal berpatutan. Sebenarnya, dengan sokongan Pemerintah, yuran tajaka dan tadika sepenuh hari bagi anak dari keluarga kurang mampu, boleh serendah $3 sahaja! $3 sebulan ya, bukan sehari.

Kami akan memastikan juga bahawa pendidikan prasekolah kekal dimampui oleh keluarga bergaji pertengahan. Saya akan berkongsi lebih lanjut dalam ucapan Bahasa Inggeris saya sebentar lagi.

Pelajar Melayu juga menunjukkan keputusan yang lebih baik sepanjang persekolahan mereka. Lebih ramai anak Melayu kini meraih diploma dan ijazah sarjana muda. Ada pula yang meningkatkan kemahiran selepas tamat ITE atau politeknik. Ini membantu mereka maju meniti tangga kerjaya, dan memberi mereka pilihan kerja yang lebih luas.

Contohnya, Mohammad Abdillah, dalam gambar ini. Dua kali, Abdillah gagal peperiksaan PSLE. Beliau kemudian belajar di Sekolah Northlight. Pada hari pertamanya di Northlight, ketika ditanya guru-guru tentang cita-citanya, Abdillah menjawab “Pereka”. “Designer”. Sebenarnya, jauh di lubuk hatinya, Abdillah tidak yakin boleh mencapai impiannya. Tetapi dengan galakan guru-guru, beliau cemerlang di Northlight dan kemudian ke ITE untuk belajar animasi. Di ITE, Abdillah juga cemerlang dan melangkah ke Politeknik Nanyang di mana beliau lulus dengan diploma dalam bidang motion graphics. Mari kita lihat petikan montaj karya-karya Abdillah. Menarik sekali! Saya yakin Abdillah akan menjadi seorang pereka grafik yang berjaya. Syabas Abdillah!

Abdillah tidak sendirian. Ramai lagi lulusan ITE yang meningkatkan diri mereka. Ini sangat penting, kerana permintaan bagi pekerja dengan kemahiran dan pengetahuan yang lebih tinggi, terus meningkat. Di kalangan pelajar ITE, 7 daripada setiap 10 lulusan Nitec kini melanjutkan pendidikan sepanjang kerjaya mereka. Perangkaan ini sangat baik, tetapi lebih baik lagi jika ia 10 dalam 10! Kementerian Pendidikan akan umumkan lebih banyak peluang bagi pelajar ITE meningkatkan diri.

Secara amnya, lebih ramai pelajar kini layak masuk ke politeknik dan universiti. Dan ramai daripada mereka bukan dari keluarga senang. Oleh itu, kami akan pastikan bahawa yuran politeknik dan universiti, dimampui pelajar seberapa mungkin, lebih-lebih lagi bagi pelajar dari keluarga kurang mampu. Saya akan terangkan lebih lanjut dalam ucapan Bahasa Inggeris nanti.

Agama

Satu lagi tunggak masyarakat Melayu ialah pegangan agama anda. Islam adalah antara agama yang ulung di dunia. Ia menekankan kedamaian dan menjadi agama kepada hampir dua bilion umat di seluruh dunia. Masyarakat Islam di negara-negara dunia mengamalkan Islam mengikut sejarah dan tradisi masing-masing.

Dalam masyarakat majmuk Singapura, Islam diamalkan dengan semangat saling menghormati, toleransi serta bersikap inklusif. Asatizah kita berperanan penting dalam memupuk masyarakat Islam Singapura yang progresif ini.

Salah seorang asatizah dengan ciri-ciri ini ialah Ustaz Zahid Zin. Sebagai CEO Forum Belia Islam (MYF), beliau mengambil pendekatan segar dalam menganjurkan kelas-kelas agamanya. Ini termasuk mengundang orang bukan Islam untuk berkongsi perspektif dengan belia Islam. Timbalan Perdana Menteri Heng Swee Keat pernah mengambil bahagian dalam salah satu sesi begini.

Bukan setakat itu sahaja, Ustaz Zahid juga aktif menyertai kegiatan anjuran MESRA dan menjadi anggota Majlis Penasihat M3. Baru-baru ini, saudaranya, seorang bukan Muslim, meninggal dunia. Ustaz Zahid menziarahi keluarga saudaranya untuk memberi penghormatan terakhir. Upacara itu mengikut agama Buddha. Dalam catatannya di Facebook, Ustaz Zahid menulis bagaimana semua budaya dan kepercayaan mesti dihormati, dan pengalamannya itu merupakan detik berharga untuk beliau mengajar anak-anaknya. Sebenarnya, ia satu pengajaran untuk kita semua, tidak kira apa kepercayaan kita, atau umur kita.

Tahun lalu, Ustaz Zahid menerima Anugerah Belia Inspirasi MUIS50. Saya harap beliau akan terus menjadi sumber inspirasi kepada kita semua. Boleh, Ustaz Zahid? Tentu boleh!

Kita mahu golongan asatizah yang bermutu tinggi dan menjadi pemimpin yang konfiden pada masa depan. Dr Maliki Osman sedang mengetuai sebuah jawatankuasa bagi mengkaji cara-cara meningkatkan profesionalisme asatizah, sebagai lanjutan daripada Skim Pengiktirafan Asatizah (ARS). Saya nanti-nantikan saranan mereka.

MUIS memainkan peranan penting dalam masyarakat Melayu/Islam Singapura. Tahun depan, MUIS akan melancarkan Sijil Pos Siswazah Islam dalam Masyarakat Kontemporari (PCICS). Kursus ini adalah bagi siswazah agama di luar negara apabila mereka pulang ke sini. Ini supaya mereka dilatih untuk menerapkan apa yang mereka pelajari dalam konteks Singapura. Kami juga berharap untuk meneroka pendekatan dan pedagogi baru dalam pengajaran dan pembelajaran Islam. Ini akan membantu dalam mencorak model untuk kolej Islam kita sendiri, yang bakal melatih generasi asatizah yang baru di Singapura.

Oleh kerana kejayaan kita dalam membina hubungan silang kaum dan agama, masyarakat Melayu/Islam di sini dikagumi sebagai contoh bagi masyarakat Islam minoriti di dunia. Baru-baru ini, kita menganjurkan Persidangan Antarabangsa Mengenai Masyarakat Bersatu Padu (ICCS). Ulama dan ahli akademik kita berpeluang bertukar-tukar idea dengan rakan peserta dari negara asing. Persidangan ini adalah satu peringatan kepada diri kita sendiri, untuk cekal berusaha dalam mengukuhkan keharmonian agama kita, walaupun isu-isu kaum dan agama sering mencetuskan konflik yang serius dalam masyarakat lain.

Penutup

Saudara saudari sekalian, anda harus berbangga dengan segala pencapaian anda. Sepanjang beberapa abad, anda membina sebuah masyarakat yang kukuh dan memperkaya sejarah kita. Masyarakat Melayu telah berkembang maju seiring kemajuan Singapura. Sekarang, sebagai orang Melayu, anda berpegang teguh kepada identiti anda tersendiri. Pada masa yang sama, bersatu-padu dengan masyarakat lain dan memiliki naluri serta jati diri sebagai anak watan Singapura. Usaha memperingati dwiabad ini adalah peluang untuk kita semua mengiktiraf sumbangan orang Melayu kepada Singapura dan meraikan pencapaian anda. Saya yakin masyarakat Melayu akan bertambah maju, tahun demi tahun.

Pemerintah akan terus bersama anda, mendukung aspirasi anda menjadi Masyarakat Gemilang.

Terima kasih!

* * * * * * * *

National Day Rally 2019 Malay Speech (with English Dub)

 

English Translation of Malay Speech

My fellow Singaporeans, Happy National Day!

We are commemorating our Bicentennial this year. Many community groups have organised activities to look back at our rich history, going back several centuries. For example, Republic Polytechnic’s Pentas Karyawan group staged “Kurun Yang Hilang” in April, about the Kingdom of Singapura in the 14th century. And this October, the Malay Heritage Centre is organising a festival and special exhibition to showcase the diverse origins of our Malay community.

Malays came to Singapore in large numbers after Stamford Raffles arrived. They included the Orang Laut, Malays from Johor and Riau, Minang, Bugis, Javanese, Baweanese, plus Arabs from Yemen, and some people from India. 

Here is a Baweanese family in the early 20th century, dressed in their traditional garb. Known as the Boyanese, they were originally from Pulau Bawean in East Java. They are a tight-knit group who used to live communally in pondoks — among other places, in Rochor and Tanjong Pagar. Now they have become very much a part of the larger Malay community — and indeed, of Singapore too. And so it is with the other groups too. 

Your cultural and historical ties with our neighbouring countries enabled Singaporeans to understand and get along with the peoples of these countries. At the same time, your influence on Singapore society helped shape our national identity as a multiracial country in Southeast Asia. In this process, Singapore Malays have developed your own unique identity, and you have become distinct from other Malays in the region, and from Muslims elsewhere in the world. Just hearing the way you speak, one can tell, ah, this is a Singaporean Malay! 

Several characteristics define the Singapore Malay identity and Minister Masagos recently described them as the three Cs: Citizenry, Competency and Character. Tonight, I will talk about two Cs: 
a. Competency — which your community has enhanced through your emphasis on education; and
b. Character — which you have formed through the way you practise your religion in our multiracial context.

Education

First, competency. Our Malay community has progressed because of your emphasis on education. Each successive generation of Malays has been better educated, and thus held better jobs, and led more fulfilling lives, than the previous. As the idiom goes, bit by bit, it will become a hill. And perhaps even a mountain! 

I can cite many examples. One, as you can see from this photograph taken in 2007, the number of Anugerah Mendaki (Mendaki Awards) recipients who graduated with first class honours was only 7. But look at this picture taken last year. There were 70 of them! A ten-fold increase in 10 years! Well done to the Malay community!

A younger generation of outstanding Malays are now holding important positions in the community. Several are scholarship recipients, including the CE of MUIS and the Mufti, as well as their deputies.
And this year, we have a Malay President’s Scholar, Muhammad Dhafer Muhammad Faishal. Dhafer excels academically, and also has a heart for the community. He volunteers whenever he is free and here he is helping children at Pertapis Children’s Home with their homework. To Dhafer and his family, including his father, SPS Faishal Ibrahim, congratulations!

More Malay parents have been sending their children to pre-school because they understand the importance of providing their children with a good foundation before primary school. More Malay parents and their children are also attending KMM, or KelasMateMatika@CC, organised by the M3 organisations. However, it would be even better if more parents sent their children to pre-school even earlier, from the ages of 3 or 4. The quality of pre-schools has improved, and they are now more affordable. With government support, the cost of full-day nursery or kindergarten for a needy family can be as low as $3! 

We will ensure that pre-school is more affordable for the middle income too. I will talk more about this in my English speech later.

In school and post-secondary, Malay students are also showing better results. More Malays now graduate with diplomas and degrees than before and there are also those who upgrade after completing ITE or poly. This helps them climb the career ladder and opens more career options.

Take Mr Mohammad Abdillah, who is shown in this picture. He failed his PSLE twice, then went to Northlight School. On his first day at Northlight, Abdillah was asked what was his ambition. He wrote ‘Designer’ but deep in his heart, Abdillah doubted that he would ever achieve his dream. Encouraged by his teachers, he did well at Northlight, and went on to ITE to study animation. He excelled, and went on to Nanyang Polytechnic, where he obtained a diploma in motion graphics. Let us see a montage of Abdillah’s work. It is indeed very impressive! I am confident Abdillah will be a successful graphics designer. Well done Abdillah!

A large proportion of ITE graduates go on to upgrade themselves, like Abdillah did. This is important, because the demand for better skills and knowledge is ever rising. Today 7 in 10 Nitec graduates upgrade over the course of their careers. This is good, but it would be even better if we can make it 10 out of 10. MOE will soon announce expanded pathways for ITE students to upgrade themselves.

More broadly, more students are making it to polytechnics and universities. Many do not come from well-off families. Therefore, we must make sure that the fees for our polytechnics and universities are as affordable as possible, even for the poorest families. I will say more about this later in my English speech.

Religion

Another pillar of our Malay community is religion. Islam is one of the great religions of the world. It is a religion of peace, with almost two billion followers around the globe. Different Muslim communities practise Islam in different ways, depending on their own histories and traditions.

In Singapore’s plural society, Islam is practised in a spirit of mutual respect, tolerance and inclusiveness. Our asatizah are central to nurturing a progressive Muslim community. One ustaz who exemplifies this is Ustaz Zahid Zin. 

As the CEO of the Muslim Youth Forum, he takes a fresh approach in his religious classes, including getting non-Muslims to share their views with Muslim youths. DPM Swee Keat participated in one such dialogue. Ustaz Zahid also takes an active part in MESRA-led activities, and serves on the M3 Advisory Council. Recently, one of his distant relatives passed away. Ustaz Zahid paid respects at the wake, which was conducted in the Buddhist tradition. He posted on Facebook how all cultures and beliefs must be respected, and how his attendance at the Buddhist funeral was a teachable moment for his children. Actually, it was a teachable moment for all of us, whatever our religion or our age. Ustaz Zahid received the MUIS50 Inspiring Youth Award last year. I hope he will continue to inspire all of us. 

We want our asatizah to maintain high standards and be confident leaders in the future. SMS Maliki Osman is leading a committee to review how to enhance their professionalism, building on the Asatizah Recognition Scheme (ARS). I look forward to the committee’s recommendations. 

MUIS plays a crucial role in our Malay/Muslim community. Next year, MUIS will launch the Postgraduate Certificate in Islam in Contemporary Societies (PCICS). This course is for religious teachers who were educated overseas and returning home. It is meant to train them in the application of what they have learnt overseas to our Singapore context. We also hope to explore new approaches and pedagogies in the teaching and learning of Islam. All this will help us develop a model for our own Islamic college, which will one day train a new generation of asatizah in Singapore.

Because of our success building harmonious racial and religious relations, the Malay/Muslims here are well regarded as a model for other Muslim and minority communities. Recently, we organised an International Conference on Cohesive Societies. Our scholars and practitioners had fruitful exchanges with their foreign counterparts. The conference served as a reminder to many of us that we should to persevere in strengthening our religious harmony, even as race and religion are causing serious conflicts in many other societies. 

Conclusion

You can all be proud of your achievements. Over several centuries, you have built a strong community and enriched our history. The Malay community has prospered with the nation. Now, Malays have their own distinct identity. At the same time, you have integrated with other communities, and formed solid instincts as sons and daughters of Singapore. The Bicentennial is an opportunity for all of us to mark the contributions of the Malay community and celebrate your achievements. I am confident you will continue to progress year after year. 

The Government will walk with you every step of the way, and support your aspirations, so you can continue to be a Community of Success.

Thank you.

 

TOP